mandag 16. juni 2014

To typer hunder

Rundt om så synes jeg det går mye hunder i LP som kan plasseres i en av to kategorier, om man skal generalisere litt. "Nullerene" og "Safers". Nullerene er de som har kjempemye bra, og som nuller her og der, gjerne fordi de slurver i sin iver. Saferene er de som ikke har niere, men som heller ikke nuller så ofte. Whats the difference? Nå skal jeg ikke begi mer ut i genetikkens verden, hunder er forskjellige fra naturens side, noen kjører høyt, og noen kjører lavt i stress. Nullerene er de som naturlig kjører høyt, mens saferene er de som naturlig kjører lavt. Det virker til å ligge litt i hver sin ende av virke-skalaen, dette med å kunne tenke på den ene siden, og det med å reagere lynraskt og ta skikkelig i på den andre. Så befinner lydighetshunden seg et sted mellom der, alt etter førerens egenskaper og preferanser.

Så har vi det på det rene. Det som dog forbauser meg er hvor mye mange med safers lar hunden "get away" med! Vi er fornøyd fordi vi får galopp og ikke trav ut til kjegla? At det er greit å bare skru av motoren på momentene på innkallinga, fremfor å sette på full revers? At det er helt OK å legge seg ned i to bevegelser, fremfor å klaske i bakken? Hvorfor ikke bare lære hunden å ta i, i utgangspunktet? Det utgjør så mye på poengsummen, hvorfor glemmer så mange kriteriet om fart? Det er ikke bare lett å trene, det er himla moro også! Man skal bli varm, svett og glad av fartstrening, og det samme skal hunden. Fart er kult! Det er alt for mange hunder der ute med potensiale for mer fart, som har lært at man får like bra belønning for å løpe i behagelig tempo. Og hvorfor ta så man blir sliten og greier da liksom?

Hvilken type er din hund? Har du også gått i fella med å "være fornøyd bare hunden gjør det", uten å tenke på hvor mye "gratis" poeng du får av det ekstra giret? I så fall kan du vurdere å bli med på dette kurset på Hamar 14, 15 og 16 november, der vi bl.a. skal fokusere på "don't just do it".

3 kommentarer:

  1. Jeg har også observert dette med det du kaller safers og nullere. Jeg har en lung abrador, og hun er stort sett ganske flink. Vi har ikke startet så mye, og nerver ødelegger litt for meg (og hunden). Men jeg tenker nok litt at jeg syns det er flott at hun galopperer på innkallingen (og ikke traver…) Hun er ikke så gammel ennå (12 mndr), så jeg har tenkt litt at jeg er fornøyd at vi kommer igjennom med poeng. Men jeg ser med store øyne på de som har raske collier som rykker opp til neste klasse på første start, til tross for en null her eller der. Skulle gjerne hatt mer fart, men er redd for at hele øvelsen faller fra hverandre. Det kurset ser spennende ut! Skal vurdere det, men er det ikke samme dager som Dog4All?

    SvarSlett
  2. Det som er så fint med saferene er at det er lettere å trene mye fart med dem uten at de triller rundt, de er i utgangspunktet ganske rolige til sinns (og derfor går det ikke så veldig fort), og takler dermed oppgiring bedre. Alle hunder ligger jo et sted mellom de to ytterpunktene, men jo tyngre hund jo safere å trene fart. Om du er med meg på tankegangen? Kurset, det går dessverre også over de to D4A dagene, det stemmer.

    SvarSlett
  3. Takk for svar, er med på den :) Fin blogg!

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en tilbakemelding!