søndag 13. mai 2018

Gode tips til kassemetoden

Kassemetoden er en mye yndet øvelse blant mange hundetrenere, meg selv inkludert. Den har jo så utrolig mange fine "bivirkninger" som gjør noen detaljer i LP mye enklere å få til. Imidlertid har jeg observert at det finnes noen feller å gå i, og noen lure triks å ta med seg som man kan få på kjøpet- om man bare vet om det. Dette innlegget vil nok være mest til hjelp for deg med ambisjoner om smashing detaljer, og som vet hva kassemetoden går ut på, og kanskje har trent den før. Det finnes mange steg-for-steg forklaringer på innlæring og trening av kassemetoden både i skriftlig form og som videoer på youtube. Dette er imidlertid en samling av hva jeg ser at folk misforstår eller ikke har tenkt på når de har trent; og jeg gir deg en oppsummering slik at du slipper å gjøre de samme feilene.

Først og fremst- finn riktig kasse. En liten hund må ha en liten kasse, og en stor hund må ha en litt større kasse. Det skal være plass til begge bena, men ikke så veldig mye mer. Dette er fordi du skal gi veldig mange godbiter og legge masse verdi i en POSISJON. Den skal ikke være tilfeldig i forhold til hvor hunden måtte stå på den store kassen, langt fremme? Langt bak? Litt langt ut fra deg? Den skal være lik, og den skal være riktig. Mer om dette senere. Kassen kan gjerne være litt høyere enn en liten bok eller en musematte, fordi bena fort havner utenfor uten at hunden ser ut til å registrere det helt, ihvertfall ser den ut til å bli mer obs når den "faller" noen cm ned med benet når den tråkker utenfor. Det kan kanskje derimot være en fordel å bytte til noe tynnere når det er på tide å fade bort kassen.

Hålreit! Du har funnet den perfekte kassen til din hund, og nå skal det trenes! Kassetrening handler om PROGRESJON. Du skal ikke beholde den kassen særlig lenge, du vil ikke gi en drøss med verdi i å stå med hunden i front eller skjevt, du vil ha hunden FORTEST MULIG inn i utgangsstilling. Desto flere godiser hunden får for å gå på kassen, desto mer avhengig blir du av kassen. Kassen er bare et lite delmål, men langt  fra hovedmålet med å bruke den. Desto flere godiser hunden får for å stå i fronten din og snurre mens du beveger deg sammen med den, desto vanskeligere blir det å få hunden til å snurre uten hjelpen fra kl. 12 til 6. Kassemetoden handler om rask framgang, og om å ikke get stuck for lenge på et sted. Det er ikke kassen i seg selv som spiller noen rolle, det er i utgangsstilling vi skal gi så mange godiser at kjøpmannen på Joker danser macarena ned kjøttvaredisken sin.

På et eller annet vis kommer hunden opp på kassa, der kommer de fleste kjapt, deretter er det frem med bakbensbevegelser. Det er litt varierende grad av hjelp folk velger å gi. Jeg er glad i minst mulig hjelp, og mest mulig egen tanke hos hunden. Noen velger å gå mot hunden (mot klokka), og belønner hunden for å holde posisjonen i front, de "dytter" hunden unna ved å gå mot den, og siden så flytter den seg så fort fører flytter seg mot den. De ender opp med å bevege seg sammen, på hver sin side av boksen.

Jeg benytter samme hjelpen de aller første klikkene, eller dersom hunden underveis bare faller ut av det og ser ut som et spørsmålstegn "hva var det egentlig vi holdt på med nå igjen"- dette er nødhjelpen. Dette ønsker jeg ikke å bruke så mye- fordi det blir et veldig tydelig miljøsignal som de henger seg fort opp i- jeg får bevegelse når JEG beveger meg. Desto flere godiser her, desto vanskeligere å komme over kneika hvor jeg står stille og hunden fremdeles beveger seg.

Jeg er mer glad i å, så raskt jeg kan, gå over til å hjelpe hunden ved å bevege meg mot den eller inntil den (mot klokka) mens den er opptatt med å gnafse godis i hånda mi (se starten på video nedenfor). Når den er ferdig med å gnafse blir det veldig natulig å snu seg mot meg. Da får jeg bakbensbevegelser- men jeg står stille, og påvirker ikke hunden til å flytte seg i samme grad. Etter hvert står jeg lengre og lengre unna hunden, med samme kriteriene. Voila!

Så har du fått en hund som flytter seg fint med bakbena rundt og inn i utgangsstilling. Dette er tekniske trenergreier som trenes akkurat sånn som du tror. Bevegelse=klikk. Gjenta. Øk kriteriene. Gjenta alt. Innledningsvis snakket jeg om størrelsen på kassen, og posisjonen hunden får når du trener med kasse. Dette er tross alt foten du trener på! Ikke la det være random og tilfeldig hvor du står i forhold til kassen. Det hunden ser opp på da- det er det minnesbildet du legger verdi i når du forer på. Sørg for å stå slik i forhold til kassen at hunden havner i den posisjonen du vil ha den i når den skal gå fot. Ikke stå langt bak og få en hund som har masse verdi i å være en halv lengde foran deg. Eller for langt unna deg, eller skjev eller... Det du belønner på kassa, det er det du tar med deg videre til foten din. Make it count!

For det er veldig raskt I RKTIG POSISJON du skal belønne. Kassen skal være en måte å få hunden til å komme inn i utgangsstilling. Det er først når hunden snurrer helt inn at du skal begynne å tenke på andre ting, som å komme inn i utgangsstiling forfra (klikk og kast godis ut foran deg så er hunden klar til ny repetisjon med en gang, i praksis innkallingstrening uten kommando/stimuluskontroll- vær fremdeles obs på hvordan du står når hunde skal gjøre en innkomst, og hvor tidlig hunden får begynne å snurre- desto tidligere desto større bue og lenger tid), eller at hunden skal bevege seg sammen med deg rundt kassen. Den skal etterhvert helst være limt til siden din, og dine bevegelser skal være miljøsignalet for å henge på.

Det er ikke bare posisjon du får gratis ved å være observant på hva du selv gjør når du trener kassemetoden, men du kan ta med deg en hel rekke rutiner som vil gjøre det veldig mye enklere å få en smashing fot. Hvordan du beveger deg rundt kassen kan bli et veldig sterkt miljøsignal, rett og slett forteller du hunden når du går fot at NÅ kommer det en venstrevending, aktiver bakparten! Ikke gå med små museskritt, i en runding. Gå i rette vinkler, sånn som du kommer til å gjøre i konkurranse. Ingen går med museskritt i sirkler i foten, så ikke lær hunden at det skal se sånn ut heller. Lær den venstrevendinger istedet!

Dersom du har lest hele innlegget nå, så tror jeg du vil klare å relatere noen tips, og se hva som er bra og hva som er dårlig kassetrening på videoen nedenfor. Legg merke til forarbeidet rundt kassen for venstrevendinger på neste klipp, og på siste klippet hvordan det ser ut når jeg da tar dem inn i foten. Jeg viser også fotarbeid på høyre og helt om, disse får du ikke gratis med kassemetoden; men moralen er at dersom du er klar over hvordan du selv fører deg- og fører deg slik hver gang du skal til venstre, høyre eller helt om, så blir det mye enklere for hunden å holde tritt, istedet for at du bare tar av sted uten forvarsel. Det er også om å gjøre å snu på stedet i helomvendingene fremfor å dytte hunden ut i fra seg og gjøre veien rundt veldig lang så hunden blir hengende etter. Tenk også på at i LP skal man gå på rette linjer og i samme spor på tilbakeveien som du gikk frem (etter helomvendingene, man skal så klart adlyde kommandoer om retningskifte)- går du på et annet spor får du trekk selv om hunden i seg selv går til 10. Se bort i fra at min kjære demohund blir litt forvirret av rart fotarbeid og at jeg er ute av posisjon- hun er ikke vant med at det skal se slik ut :-)

Jeg bremser godt opp på videoen, og tar veldig kort steg med "signalbenet", og det gjør jeg i begynnelsen med valpen også, til forståelsen for hva disse signalene betyr er der, og så setter jeg opp farten slik at det ikke blir noen hakkete gange og stopp inni der, men god flyt og normal lengde på stegene (også "signalbenet", som ikke skal være et ministeg- det blir du trukket for)

Er du ordentlig nerd kommer enda et detaljtips; når det kommer til venstre spring marsj så er signalet det samme, men når jeg har forsøkt å holde linjen til benet jeg har pekt med blir det veldig rart og lite flyt. Den beste løsningen jeg har funnet er å peke signalet mitt til hunden som vanlig, og så ikke fortsette med høyre ben på samme linje, men ta et steg til og fortsette på linjen som da høyrebenet lager. Det blir da en liten bue, men mer flyt og ingen hakkete stopp for å klare å holde 90 graders vinkel. LITT bue ser faktisk penere ut!Skitt trening!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en tilbakemelding!