onsdag 4. juli 2018

Fremadsending til intet/blindspot

Blogg på forespørsel.

Etter comebacket mitt har jo faktisk reglementet endret seg, og jeg har måttet trene inn øvelser jeg aldri har trent inn før. Her er et forslag til hvordan man kan lære inn blindspot. Jeg har tenkt så grundig gjennom øvelsene som jeg har klart, laget meg et målbilde og laget en deal med bikkja som burde funke for de fleste med hunder som har en grei lek. Her er den, til inspirasjon for deg:

1. Skap masse sug mot musematte, men ikke belønne at hunden tramper på den, stopper på den eller snur seg, du skal fri ut FØR hunden kommer bort til matten. 

2. Lag en momentrutine på dette, som du skal bruke i all fremtid når du vil ha hunden til å løpe rett ut uten å sikte på noe annet enn ut i fra deg. Min er : Eeeen... To... FREM! Dette skal være en tydelig forskjellig momentrutine fra å løpe rundt kjegla, sirkus eller ruta (selv om blindspot BLIR ruta etterhvert). Ikke risiker at hunden løper mot en kjegle som er litt vanskelig plassert 20 meter unna og litt til venstre. Det skal til slutt overtrenes så blir så sikker på momentrutine og øvelse at hunden løper forbi kjegler.

2. Trekk deg lenger og lenger unna matten, belønn at hunden løper ut men fri ut (i leke inne hos deg) før hunden kommer frem, og har ryggen til i fullt firsprang. Når hunden kan løpe 40 meter ut mot matten så løper den glatt i blinde de første 20 meterne, men du har trukket deg unna matten du har sendt til på kortere avstand først, så den har sett at den ligger der ute.

3. Når hunden kan løpe langt ut uten å se matten (selv om den har sett den tidligere) kan du begynne å sende ut til matte igjen, men uten å sende på kort avstand først. Du sender rett til matte de som ligger så langt unna at hunden ikke kan se den I DET DEN STARTER. Hunden skal komme seg opp og ut, og deretter få hjelp ved å se matten. Første steget skal være fordi den er sikker på at matten ligger der, ikke fordi den ser at den ligger der, eller har sett at den ligger der tidligere. 

4. Øke avstanden hunden må løpe i blinde før den ser matten. Det vil si at musematten havner lenger og lenger ut første gang ut til ny blindspot. Grunntreningen på de forrige trinnene skal gjøre at hunden er helt sikker på at dealen er at når denne momentrutinen kommer så ligger det en musematte der ute. Etterhvert løper hunden 10 og 15 og 20 meter i blinde og er sikker på at det ligger noe der ute. Da trenger du ikke musematten lenger. Ha den i bakhånd for læringsfall og vanskelige omgivelser. 

Husk å lære hunden å løpe mot og nærme vegger, grøfter, ringbånd ect. uten å bremse. Kriteriet er å løpe fort og rakt! Man kan på de fleste hunder holde igjen på farten til de har en god forståelse for at den skal løpe rakt langt, og gire den opp når den vet hva som gjelder. Tryggheten i seg selv gir fart, og sammen med litt fartskriterier helt til slutt blir det superb.

Husk at dette er en være høy-løpe uten å tenke så mye over det-øvelse. Lelønning.

Ikke tenk på at hunden skal stoppe før du er veldig fornøyd med hvordan hunden løper ut. Da mener jeg skikkelig fornøyd, sånn som du vil ha den. Så fort hunden begynner å tenke på å stoppe begynner den gjerne å tenke på hvor den skal stoppe, og leter etter et punkt. Da får man gjerne en kjip periode hvor hunden stopper selv, sakker farten, gjeter og buer. 

Du får en gratis bråstopp ved å fri ut i leke inne hos deg, jeg har jukset litt og kommandert et par stopp, det er ikke noe problem å få til etter hundre utløsinger i leke inne hos deg. Men obs en testperiode hvor hunden tror den vet best selv og stopper på eget initiativ, løper sakte, buer eller liknende. Kriterier! 

Ha klare kriterier (for ditt eget hode ikke minst!) og en hund som kan løpe ihvertfall 20 meter ut. Da blir 10 piece of cake! 

Noe å tenke over før du starter: Hva gjør jeg hvis hunden løper skjevt? Hva gjør jeg hvis hunden stopper? Hva gjør jeg hvis hunden sakker farten men ikke snur seg? Hva gjør jeg hvis hunden begynner begynner å lete, kikke på bakken eller virre med hodet? Hva er målbildet mitt?

Jeg vet hva mine kriterier er- bli klar over dine, og STICK TO IT. Blir det for mye feil- så senk kriteriene. Som alltid er det bare en ting som gjelder om du vil bli skikkelig god; øve, øve, ØVE! 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en tilbakemelding!