tirsdag 12. mars 2019

Det der virker ikke på min hund...


I dag har jeg lyst til å ta opp et tema som kan være litt sårt for hundetrenere, og litt irriterende for instruktører. Det handler om «det der går ikke med min hund…». Trenere som har forskjellige forklaringer på hvorfor en foreslått løsning ikke fungerer på nettopp deres hund. «Hun blir for intens», «han gjør bare sånn da *viser*», «han bare gjeter da», «hun bare stikker da» og listen fortsetter. Jeg tenker som regel at jeg bare kan komme opp med en ny metode, en ny vinkel, det er jo drøssevis av måter å gjøre dette her på i praksis, så kanskje like greit å la de «metodene» folk har fått en negativ erfaring med (som de legger skylda på hunden for) ligge og starte ny frisk med noe (i eget hode) ubesudlet som de kan få gjort riktig fra starten av. Men helt ærlig, det er ikke fremgangsmåten det handler om. Og det kjenner jeg litt på, når jeg står på niende forslaget på fremgangsmåter. Man har prøvd alt, og ingenting virker..

Din hund er ikke spesiell. Den er akkurat som alle andre hunder- en eller annen sammensetning av nøyaktig de samme egenskaper og instinkter som alle andre hunder har. Den er en hund, med alt det som kjennetegner hunder. Selv om vi alle synes at akkurat min er best, og selv om den er ganske unik i sin sammensetning. Det som også er fullstendig likt, det er hvordan hunder responderer på konsekvenser. Læring.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt at «det går ikke på min hund». Det er som regel fem minutters trening og en overrasket eier senere (om de lar seg overtale til å prøve, og ikke er fullstendig låst) som innser at jo, det gikk jo likevel!
Det er ikke hunden det står på, det er ikke metoden og læringen som ikke virker- det er treneren. Det er treneren som ikke lykkes i å koble sammen atferd og konsekvens med effekt. Det virker. Du gjør bare ikke som du skal.

Jeg er ikke spesielt ydmyk som person, men jeg har alltid hatt stort utbytte av en grenseløs tankegang. Om jeg ikke lykkes i å kopiere noe jeg ser, så er det selvfølgelig fordi jeg ikke har lykkes i det samme som den andre treneren- ikke fordi jeg er ufeilbarlig mens hunden min ikke virker, så jeg kasserer metoden.  Ikke legg fra deg verktøy etter verktøy til verktøykassa er tom og du må lete etter den fireogtyvende metoden, fordi hunden ikke kan trene sånn og slik. Den kan det. Og en tankegang om at du kan fikse dette om du bare finner nøkkelen, den gir deg veldig mye mer guts og drive fremover enn resignering og blindgater. Det blir ikke gitt til deg, du må gå og ta det!

And a brief English version;

Today I’d like to talk about something that might be a little sore for dog trainers, and a bit annoying for their coaches. It’s about “I’ve tried that, it doesn’t work with my dog.” Mostly I don’t bother to use their expensive training time to explain why it DOES work, but instead find some other way in which they don’t have any polluted mindset and can start fresh. But honestly, its never about your dog- and I’m kind of feeling it when I’m on my ninth suggestion of procedure that “doesn’t work”.

Your dog isn’t special. It’s just like all other dogs- some mix of the exact same tings that makes a dog a dog. Even though (mine) is the best, bites better or smells better, it’s basically just another dog. It does what dogs do. What more is just the same, is learning, and response to consequences.

I can’t count the number of times clients told me “that wont work with my dog...”. Usually it’s about five minutes of training and a surprised client later that they realize that wow, it did work after all! It’s never about the dog. It’s not the methods or learning that falls through. It’s the trainer. It’s you.

Im not a very humble person, but I feel that a mindset without limitations has given me advantages. If I see something, and Im not able to get the same results- I don’t ever think that it’s the method, or the dogs fault. I realize that I need to change something, instead of throwing away useful tools.  And that gives me the drive to continue, to be better, to succeed. Its not just handed over to you. You need to go out there and grab it!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en tilbakemelding!