lørdag 21. april 2012

Tar du utfordringen?

Med komboen hest/hund har jeg hatt behov for hunder som gjør det de skal når alle er "one big happy family" på tur. Vi treffer mennesker og hunder, vi må traske langs riksveier og krysse E18, jeg handterer unghester som ikke er vant med trafikk og klarer ikke konsentrere meg om veldig mye mer enn det osv- jeg kan ikke ha hunder som surrer rundt og ikke er samarbeidsvillige. Dette er utgangspunktet for det mest praktiske jeg har lært Cirka og de før henne:

Du har god innkalling, ikke sant? Nå skal du legge tre kommandoer til på den:

1. Ved synet av mennesker på tur.

2. Ved synet av bil (som kommer imot?)

3. Ved synet av hund evt. hund/menneske.

Bil kan være lettere enn levende "forstyrrelser" til å begynne med- de er ikke hilsbare og potensielle lekekompiser/forsterkere- men jeg trenger vel ikke advare om farene med hunden som feiler rundt biler i fart..

Dette er PRAKTISK! Jeg kan la Cirka løpe rundt neste sving- for jeg vet at hun snur og kommer inn (jeg har faktisk lagt på "gå bak" kommando i tillegg til innkalling så jeg slipper å si noe mer og folk blir såååå imponerte! ;) og bak om noe eller noen kommer. Hesten trasker jo i vei, det går ganske sakte på asfalt, konta en sprek hund som nettopp har begynt turen og har masse å sjekke opp i og det er jo fin oppvarming for henne til vi kommer til treningsløypene og kan sette opp farten.

Innrømmelse: jeg har ikke trent dette når jeg går til fots, og det er en HELT annen setting enn når jeg rir/kjører.. :-p Generaliseringen har jeg ikke lagt nok vekt på.

Hvordan har jeg gått frem? I utgangspunktet har jeg en god innkalling og en god gå-bak- vanlig innkallingstrening og passeringstrening (med langline). Første bud. Resten ble et resultat av en (utilsiktet) premack- jeg kalte inn og gav gå-bak. Helt tilfeldig oppdaget jeg at jeg etterhvert ikke måtte å be om å gå bak, det var jo alltid sånn når jeg kalte inn. Og så behøvde jeg ikke kalle inn heller, for det var jo det jeg gjorde hver gang det kom folk! Stimulusen "syn av menneske til fots på vei mot/fra oss" ble etterhvert assosiert med innkallingssignalet, og fikk samme betydning! Husk at en kommando skal være noe hunde håper på å få- her ser den sitt snitt til å ENDELIG få en innkalling ;) Jeg satt i vogn eller på hesteryggen- noe som kan gjøre det litt vanskeligere å belønne (og hindre feil!), men heldigvis er Cirka av det lettmotiverte slaget- en frikommando, å styrte av sted med hesten (kjempemoro, fortfortfort er gøøøy!) og av og til i begynnelsen store, gode godbiter som kom dalende. Man begynner i det små, og belønner innkalling, gå bak, og passeringer hver for seg, og belønner godt. Så, når man har gode atferder baklengskjeder man. Gå bak=passere. Innkalling=gå bak=passere. Syn av stimulus X=innkalling=gå bak=passere. (Dette er jo ikke helt etter boken- det ble litt snarveier. Men det funker, og det er positiv trening. :-)

Hun tok neste steg også- passering av stimulus X ble det samme som frisignal- når vi hadde passert så bare løp hun igjen. Jeg belønnet jo så ofte med frisignal nettopp da, hun er jo ikke teit heller.. :p Så jeg måtte legge litt jobb i å tenke meg om slik at hun ikke styrte hele showet selv- tenk om jeg en gang ville ha henne til å gå bak lenger enn bare forbi X, kanskje frem til Y?

Ikke la hunden feile. For hver gang hunden feiler har du lært den at det lønner seg å gjøre det stikk motsatte av det du ønsker. Og forsterkningen "å få hilse" på kan være rimelig sterk.

Når alt er unnagjort ville jeg helst satt atferden i et variabelt forsterkningsskjema. Det har jeg funnet vanskelig, for en hund som har en "gå bak" må nødvendigvis ha en frikommando igjen en gang.. Og frikommando, det er som kjent verdt å gå gjennom ild og vann for (se aller første innlegget i bloggen). :-) Noen tanker om den, noen?

Sånn ellers har jeg fått et virus av et slag (tror jeg?!) på dataen- jeg får ikke frem noenting av det jeg har på maskinen, ikke bilder, ikke kursprogram, ikke deltakerlister, no nothing.. Håper pc-reparere-mannen kan fikse for meg! Så skal jeg lære meg å legge ting over på ekstern harddisk, lover! *krysse fingrene*

Redigert innlegg: Jeg prøvde å fylle ut og rette på dårlige setninger og formuleringer for å forhåpentligvis gjøre tankespinnet litt mer forståelig.. :-)

2 kommentarer:

 1. Tenkte på det for litt siden at jeg måtte spørre deg om hvordan du i alle dager har fått så god kontroll på Cirka! Ble helt matt da jeg så at hun løp glad og fornøyd rundt og etter bilen din den gangen:p Så jeg har nok vært en av de folka som har vært veeeeeeldig imponert! :- o

  Åh, hva du får til altså...! :- o Skal prøve å følge rådene dine, for jeg har alltid hatt lyst til å skape en såppas stor kontroll på hunden - selv på avstand. Woho, dette skal bli gøy=)) Takk for inspirasjon og superinteressant lesing!

  PS: Virus er noe dritt... Fikk det hele 2 ganger på min gamle data uten å ha vært inne på noe spesielt, og jeg måtte slette absolutt alt jeg hadde og restarte PC fra start (og etter 2. gangen fikk jeg nok:p). Krysser fingrene for at data'n blir fin etter "operasjonen", og at du forhåpentligvis ikke har mistet alt der inne.

  SvarSlett
 2. Haha, jeg hadde ikke trodd at jeg måtte innrømme at jeg har trent mer med hunden utenfor og jeg oppå/inni bilen/firehjulingen/sekshjulingen, enn jeg har med meg til fots..! :-o Hehe- du har helt rett. Samme gjelder bilen- men gå bak er byttet ut med gå-ved-siden-av-førerdøren. Hysjhysj :-p Så moro at du kan få noen ideer av skribleriene! :-)

  Jeg leste gjennom og så at oi, dette hadde gått litt fort unna, mange rare setninger og ord som ikke finnes i ordboka, og ikke minst ikke et ord om baklengskjeding. :-o Men jeg regner med folk skjønner tegninga lell! :-p

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en tilbakemelding!