onsdag 29. august 2012

Tegnøkonomi i hundetrening?

Det er det jeg har hatt i tankene i det siste. Hvorfor ikke?

Dette blir prosjektet jeg skal teste ut etter at de to andre prosjektene mine er over- jeg skal teste ut konseptet med tegnøkonomi. Et lite, diskrè signal. Helt perfekt å smette inn mellom øvelsene i ringen. Etter et bestemt antall signaler (evt. forskjellige, i bestemt rekkefølge) kommer forsterkeren hunden er ute etter i utgangspunktet, og dette har vi avtalt på forhånd. Og hvert signal blir et steg nærmere belønningen- akkurat som når man baklengskjeder.

Jeg har ikke blitt enig med med selv om prosessen frem til hunden forstår opplegget, men jeg skal få det til. Jeg tror faktisk det skal bli enkelt også. (Den der skal vel komme tilbake og bite meg i baken)

Altså- hvorfor ikke?

Jaja, jeg tenkte "hvorfor ikke" for en liten stund siden også, og nå venter jeg valp fra heftige gjeterlinjer. Den tid, den sorg ;-)

3 kommentarer:

 1. Du sier "hvorfor ikke", jeg sier HVORFOR??
  Hvis tanken er å holde forventning om belønning oppe kan dette gjøres på et uttall mindre kompliserte måter. Hvis tanken er å gi henne bekreftelse på at hun gjør rett kan du gjøre dette på et uttall mindre kompliserte måter.

  Vanligvis benyttes tegnøkonomi på folk for å unngå metning og for å unngå at levering av forsterker distraherer den pågående aktiviteten. Med Cirka, under konkurranse, vil neppe noen av disse argumentene gjelde.

  Og så skal må du bestemme deg for type tokens. Da hun ikke kan ha synlige vil det være vanskelig (om ikke umulig) for henne å holde rede på hvor mange hun har tjent- og hvor mange hun har igjen. Selv for folk som kan telle er dette vanskelig! Og holder hun ikke rede på dette på et eller annet vis kommer mest sannsynlig lyden fort til å avbetinges.

  Og uansett må du jo parre tokensene med forsterkning ved enten baklengskjeding eller forlengskjeding! Så hvorfor legge på et ekstra trinn (Tegnøkonomien oppå dette) som du strengt tatt da ikke behøver??

  SvarSlett
  Svar
  1. Mange gode argumenter, kult! :-) Tanken er ikke bare å gi tilbakemelding på at det er rett, tanken er å skape noe som man faktisk kan baklengskjede- for det kan man ikke med et eliteprogram. :-) Jeg har ingen ideer om å skape en ny "Kloke Cirka" :-) Jeg kan jo så klart, som de fleste gjør bare trene utholdenhet og kjeder, det funker fjell. "Desto lenger du går desto bedre er belønningen". Men jeg tror at i en etablert kjede så vil hunden i tillegg til å bli forsterket underveis, også oppnå en annen sikkerhet- når den vet hva det dreier seg om og hvilken lek som gjelder. Å ikke gå i uvisshet. Det virker liksom så overlatt til tilfeldighetene, ikke noe orden og system. Det er jo samme konseptet som ved baklengskjeding- hver atferd gir muligheten til å løse ut en ny atferd (evt. brikke) for å komme nærmere primærforsterkeren. Så når ny atferd er utelukket= en brikke med samme betydning.

   Brikkene jeg kan bruke i ringen er jo endeløse. Knips, blunk med et øye, klapp på: h. lår, v. lår, mage, omvendt hånd på h. og v. lår, osv. Baklengskjedet.

   Som du kanskje skjønner, så er jeg for dårlig å kjede, fordi jeg misliker det. Og det er ikke bra. Og jeg vet det :-p Det er kanskje grunnen til at jeg aldri har lært å like verken kaffe eller oliven også? :-) Men mitt mishag har altså kommet frem til dette som et alternativ- og jeg får ikke stoppet karusellen; hvorfor ikke...?

   Hvilke andre alterativer tenker du på? Og hvem er de lettest for?

   Slett
 2. Åh- og så så kult å ha deg tilbake på bloggfronten! :-D

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en tilbakemelding!