søndag 7. oktober 2012

Neseprøve: hvordan få hunden til å søke systematisk?

Jeg skriver egentlig et innlegg til meg selv nå, for etter en kjeding her om dagen kom det frem rusk og rask på neseprøven, så her er planen fremmover. ;-)

Dette er ikke innlæring av selve søket, aktivitetsnivå eller avlæring av smaking eller annet: dagens oppgave er å få system i søket. Altså få en hund som går pent ved siden av, og som begynner søket i den ene enden. Det beste er jo så klart at man trener med tanke på dette fra dag 1, før det oppstår andre, uønskede mønstre.

Man skal varere hvor pinnen ligger. Men hvor ligger den oftest, og hvor ligger den sjeldent?  Hunden vil begynne der den har høyest forventning om at pinnen ligger, om den ikke har lært en bestemt struktur på oppgaven. Og har du vært flink til å variere vil den mest sannsynlig begynne midt på, for å få snust over flest pinner på kortest tid/energiforbruk.. Dette kan vi benytte oss av, for å gjøre innlæringen av strukturen lettere.

1.Vi sender/står slik at hunden frivillig løper ut til pinnene slik at den går på den ca. 80 grader av hva den vil i en konkurranse. Jeg sier ca. 80 grader, for løper hunden direkte mot langsiden av pinnene (90grader) vil man ofte ende opp med en hund som tramper PÅ pinnene. Uansett. Hunden vil mest sannsynlig lukte på den første pinnen den kommer til først.  Gjentas- og sannsynligheten for at den riktige er den første pinnen skal være større, enn at det er noen av de andre. Gjenta til flyt.Varier av og til, det er viktig at dette forblir en søksøvelse, og ikke bare en apportering av  pinne nummer 1.

2. Vi begynner å rette opp på vinkelen, slik at hunden gradvis må styre mer og mer til den ene siden for å begynne fra en kant. Og det gjør den fordi det er ganske sannsynlig at det er nettopp den ene (eller de på "den siden") som er riktig, og fordi det er det hunden har fått flyt på.

3. Vi fortsetter å minske på vinkelen, gradvis. Dersom hunden gjør feil avbryter vi, og øker på vinkelen igjen slik at vi er sikre på suksess.

4. Hunden begynner å skjønne tegninga, og vi kan fortsette på samme måten, men minske sannsynlighetsprosenten for at riktig pinne er den første til like stor som hvilken som helst av de andre. Prøver hunden å ta en snarvei gjennom å begynne midt på avbryter vi og tilrettelegger for suksess igjen.

Husk å forsterke det du vil ha, en sving og inngang fra den ene siden, ikke (bare) riktig pinne!

Iflg. regelverket bør ikke pinnen ligge ytterst, så i realiteten vil sannsynligheten for at en pinne ligger der være mndre enn at den er en av de i mellom. Men det vil ikke jeg lære hunden min- alle pinnene skal sjekkes ut.

Pinnene kan også ligge i en sirkel, ikke glem å trene på det også! Hvordan ville dere gått frem? :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en tilbakemelding!