lørdag 29. juni 2013

Sosialisering og miljøtrening- eller momenter og øvelser?

Jeg synes det er litt rart at mange sier at de ikke trener mot dedt de skal bruke hunden til når de er valper, fordi de vektlegger sosialisering og miljøtrening. Indikerer det at siden jeg har en tre måneders valp som markerer på neseprøver at jeg ikke sosialiserer og miljøtrener? NEI.

Jeg har en valp med mer energi enn konsentrasjon. Etter endt treningsøkt freser han gjerne rundt og leker, eller vi går tur. Simpelthen fordi hvis jeg skal trene til han blir trett så får jeg en møkklei hund, da må jeg nemlig trene mye lenger enn det han har evner til å fokusere på foreløpig.

Det er ikke enten eller. Det er ja takk, begge deler. For miljøtreningen og sosialiseringen har han blitt sliten av. Å gå i byen, å være med i stallen, å hilse på mennesker og dyr- det er sånt man blir sliten av. Ikke å leke noen minutter med litt godis eller en leke. Han er for lengst over sin sosialiseringsperiode (uten at det betyr at habituering ikke vil gjøre noen jobb, han er bare ikke like sensitiv som det de er i sosialiseringsvinduet), men jeg la ikke annen trening på hylla av den grunn, og det anbefaler jeg ikke andre heller å gjøre. Er det slik at man ikke har tid og må prioritere, så prioriterer man så klart det viktigste- å få en hund som synes at det livet dens kommer til å inneholde er kult, men det er ingen regel som tilsier at man må vente med det ene fordi man fokuserer på det andre.


2 kommentarer:

  1. Liker tankene dine.
    Et annet viktig aspekt synes jeg er tiltakslysten og motivasjonen man har til å trene når man nettopp har fått en valp. Det klør i fingrene etter å undersøke hva som fungerer og ikke. Samtidig kan trener få inn gode rutiner med å trene korte økter, siden noe annet ikke fungerer på disse små. :-)

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en tilbakemelding!